Suudi Arabistan, Halka Arzları Canlandırmak İçin SPAC Şirketlerini Gündeme Aldı

Suudi Arabistan Sermaye Piyasası Kurumu (CMA), ülkenin genç borsa platformu Nomu’da özel amaçlı satın alma şirketleri (SPAC) kurulumuna izin vermeyi hedefleyen bir düzenleme taslağını kamuoyunun görüşüne sundu. Amaç, halka arz faaliyetlerini artırmak ve yatırımcılara daha önce erişimi zor olan özel şirketlere yatırım imkânı sağlamak.

SPAC’ler, halka arz yoluyla sermaye toplamak ve bu fonlarla başka bir şirketi satın almak amacıyla kurulan, operasyonu olmayan halka açık şirketlerdir. Şirketin hangi hedefi satın alacağı genellikle IPO anında belli değildir.

CMA yaptığı açıklamada, “Taslak düzenleme, nitelikli yatırımcıların halka açık olmayan şirketlere dolaylı yoldan yatırım yapabilmesini sağlayacak,” dedi. Danışma süreci 30 gün sürecek.

Teklif edilen düzenlemeye göre, SPAC şirketleri, borsaya kote olduktan sonra 24 ay içinde bir satın alma veya birleşmeyi tamamlamalı; bu süre bir yıl daha uzatılabilir. Ayrıca SPAC’lerin anonim şirket yapısını benimsemesi ve hissedarların isteğiyle hisselerin geri çekilebilmesine olanak tanıması gerekiyor.

Bu düzenleme kabul edilirse, Suudi Arabistan’da ilk kez SPAC şirketleri yasal hale gelmiş olacak. SPAC’ler, mevcut halka arz sürecine alternatif oluştururken daha az şeffaflık içeriyor. Yatırımcılar, çoğu zaman satın alınacak şirketin kimliğini bile IPO’dan önce öğrenemiyor.

Alinma Capital analisti Muhammed Fevad Han, “SPAC’ler, satın alacakları şirketi doğru şekilde tanıtmalı ki yatırımcılar bilinçli karar verebilsin,” dedi. Ayrıca bu adım, ileride SPAC’lerin ana borsa Tadawul’da da yer almasının önünü açabilir.

Nomu piyasasında, daha küçük şirketlerin sınırlı kaynaklarına uygun şekilde raporlama ve yatırımcı gereklilikleri daha esnek tutuluyor. CMA geçtiğimiz ay da yatırımcı niteliklerinin esnetilmesine ilişkin bir başka danışma süreci başlatmıştı.

Yılın başından bu yana Suudi Arabistan’da Derayah Financial, Entaj ve Umm al Qura şirketleri halka arz gerçekleştirdi. Bu şirketlerin hisseleri ilk işlem gününde yüzde 30 tavan yaptı. Ancak son haftalarda ABD’nin tarifeleri artırması ve petrol fiyatlarının düşmesiyle küresel piyasalarda yaşanan sert gerilemeler, bu kazançları sildi.

SPAC’ler dünya genelinde 2008 finansal krizine giden süreçte ve 2020’lerin başında popülerlik kazanmış, ancak son yıllarda ilgi azalmıştı. 2024’te Donald Trump’ın medya şirketinin SPAC yoluyla borsaya açılması, bu yapının yeniden gündeme gelmesine neden olmuştu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*