Türkiye, Çin Otomobillerine Vergileri Artırarak Yatırımları Teşvik Ediyor

Türkiye, Çin’den ithal edilen benzinli ve hibrit otomobillere uygulanan tarifeleri artırarak yerli üretimi koruma ve Çinli yatırımcıları ülkeye çekme politikasını hızlandırdı. 1 Ocak 2025 itibarıyla Çin menşeli konvansiyonel ve hibrit araçlara uygulanan ek vergi oranı yüzde 40’tan yüzde 50’ye çıkarıldı. Bu artış, standart yüzde 10’luk gümrük vergisiyle birleşince, toplam vergi oranı satış fiyatının yüzde 60’ına ulaşıyor.

Ancak Çinli otomotiv devi BYD, Türkiye’de Manisa’da 2026 yılında açılması planlanan bir elektrikli araç üretim tesisi yatırımı nedeniyle bu zamdan muaf tutuldu. BYD, Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım yaparak yıllık 150.000 araç kapasiteli bir fabrika kuracak.

İstanbul Ticaret Odası Otomotiv Sektör Komitesi Başkanı Anıl Şentürk’e göre, Türkiye’nin vergi politikası, Çinli markaları yerel üretime yönlendirme konusunda şimdiden sonuç vermeye başladı. Şentürk, Chery gibi diğer Çinli otomobil markalarının da Türkiye’de üretim yapma konusunda görüşmeler yürüttüğünü belirtti.

Artan vergiler, yalnızca yatırımları teşvik etmekle kalmayacak, aynı zamanda Türkiye’nin yerli elektrikli otomobili TOGG’un pazarda rekabet avantajını korumasına da yardımcı olacak. Şentürk, bu düzenlemenin TOGG satışlarının desteklenmesini amaçladığını ifade etti.

Bununla birlikte, Ankara’nın bu hamlesi Pekin tarafından hoş karşılanmayabilir. Çin, Ekim ayında Türkiye’nin elektrikli araç ithalatına getirdiği ek tarifeler nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü’ne şikayette bulunmuştu.

Türkiye’de üretim ve satış rakamları ise genel olarak zayıf bir tablo çiziyor. Türk Otomotiv Sanayii Derneği’ne göre, 2024’ün ilk 11 ayında otomobil satışlarının yüzde 72’si ithal araçlardan oluştu. Aynı dönemde yerli otomobil satışları yüzde 4 düşerken, ithal araç satışları yüzde 7 arttı.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*